Pekka och Helen Sjöholm – Vi hör ihop

maj 25, 2022 | Musik

Startskottet var när jag såg Helen Sjöholms magnifika och egensinniga tolkning av Jakob Hellmans hit Hon har ett sätt i tv-programmet Så mycket bättre. Jag blev helt knockad! Och det såg ut som att Hellman blev det också. Ok, jag visste ju att Helen är en av landets absolut främsta sångerskor, men det som imponerade mest genom hela programmet var hennes ödmjukhet och genuina nyfikenhet på de andra deltagarna.

Deras musik och historier. Hon kändes så varm och genuin. Tanken slog mig; tänk om en sådan artist som Helen Sjöholm skulle kunna tänka sig att sjunga en av mina låtar? Jag började sjunga med i hennes låt och upptäckte snabbt att vi hade ungefär samma tonläge och jag tyckte att våra röster matchade fint. Med andra ord borde det, i alla fall rent teoretiskt, funka för henne att sjunga till en av mina låtar. Till och med i befintlig tonart.

Jag började skriva ett brev och berättade lite om mig själv. Om mitt album, och om hon skulle tänka sig lyssna på det. Och om hon gillade någon låt, kanske skulle vilja sjunga in den? Eftersom vi kommer från samma stad stoppade jag med några vykort också med vyer från Sundsvall. Hotel Knaust, magasinsbyggnaderna för 100 år sedan, gamla puckelbron..

Vi kände ju inte varann så jag var inte ens säker på att jag skickat brevet till rätt Helen Sjöholm, men jag chansade på en adress som kändes mest trolig. Veckorna gick och det blev jul och nyår och jag hade väl närmast givit upp tanken på något svar.

Så en dag i början av februari 2021 kom det plötsligt!! Det var ett av de finaste handskrivna brev jag någonsin fått, och hon hade också skickat med en bild. Hon skrev saker som; ”Grymma låtar, inte minst sättet du framför dom på”, ”En manlig Louise Hoffsten i mina öron”, ”Ditt rasp behövs mot min rena typ av röst – sjunger gärna Vi hör ihop med dig”. Det är en underdrift att säga att jag blev rörd. Och lycklig! Och här 1 1/2 år efter tv-programmet är äntligen resultatet; Vi hör ihop tillsammans med Helen Sjöholm!