Om plattan

maj 25, 2022 | Blog, Press

Jag har under de senaste åren spelat in de låtar jag känner starkast för i min produktion under de senaste 25 åren. Både gamla men också helt nyskrivna sånger. Det mesta har spelats in i sommarstugan, men även på hotellrum och studios runt om i landet. Mitt mål var att hinna till min 50-årsdag. Jag hann nästan…

I början av 90-talet såg min s.k. musikkarriär ganska lovande ut. Jag hade haft kontrakt med ett musikförlag under ett par år och haft tillgång till studio och tekniker. Jag spelade in nya låtar 3-4 gånger i veckan. Helt plötsligt var flera stora skivbolag intresserade. Det blev Polygram. Ett album spelades in och till debutsingeln ”Jessica” gjordes en video med Mikael Håfström (Ondskan, 1408 m.m.) som regissör. Det pratades om en långsiktig satsning och det var inte så viktigt att första plattan skulle bli framgångsrik. Det fick ta tid, och för mej som redan vid den tidpunkten hade skickat runt demos i säkert fem års tid, var det snudd på overkligt att sitta på skivbolaget bland alla guldskivor och inse att det var mej det handlade om nu. Glädjande nog snurrade singeln rätt bra på radio och ytterligare en singel släpptes. Därefter hände det som inte fick hända. Polygram slogs ihop med Polar och min A&R ersattes av en annan person som gillade helt andra grejer. Trots att det stod på singelkonvoluten; ”från det kommande albumet Tusen drömmar”, blev det just bara drömmar. Plattan frös inne och allt stöp på mållinjen.

Även på det privata planet var det den här tiden turbulent. Ett långt förhållande tog slut och jag blev bostadslös. Blev nerdrogad på krogen och hamnade på sjukhus…

Startskottet till den här plattan var att jag råkade ut för en olycka för ett par år sedan. Jag kunde inte lyfta fingrarna och handleden (höger naturligtvis!) och hade armen i en stålskena i ett halvår. Jag bestämde mej för att om jag får armen tillbaka och kan spela gitarr igen så ska jag göra färdigt den där plattan som varit på gång i ett kvarts sekel. Mirakulöst nog blev jag helt återställd och ”Tusen drömmar” fick bli mer än bara en dröm!

Peter ”Pekka” Jonsson